Участие в 61-ия Конгрес “Pour une recherche economique efficace” (“За ефективни икономически изследвания”) на AIELF (Международната асоциация на икономистите с френски език)

Участие в 61-ия Конгрес “Pour une recherche economique efficace” (“За ефективни икономически изследвания”) на AIELF (Международната асоциация на икономистите с френски език)
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Социални, стопански и правни науки
Ръководител:
Юлиана Божидарова Хаджичонева доц. д-р
Статус:
реализиран

Над 70 икономисти с френски език от 30 страни се събраха в Университета “Бернардо О’Хигинс” в Сантяго, Чили, в края на м. май 2019 г., за да дискутират глобалната икономика, икономическите и социални развития по света и ефективността от икономическите изследвания.
Научният форум бе организиран от Международната асоциация на икономистите с френски език (AIELF) в партньорство с Университета “Бернардо О’Хигинс” в Сантяго. 61-вият Конгрес в почти 100-годишната история на Асоциацията се провежда за първи път в Латинска Америка. Предишните 11 издания са били организирани във Варшава (Полша), Екс-ан-Прованс (Франция), Атина (Гърция), Монреал (Канада), Маракеш (Мароко), Порто-Евора (Португалия), Търговище (Румъния), Опатия (Хърватия), Валадолид (Испания), Париж (Франция) и Познан (Полша).
На Конгреса присъстваха изследователи от Алжир, Аржентина, Белгия, Бенин, Боливия, Бразилия, Камерун, Канада, Чили, Хърватия, Франция, Габон, Гваделупа, Френска Гвиана, Латвия, Ливан, Мароко, Мексико, Полша, Молдова, Русия, Сенегал, Швейцария, Тунис, Турция.
България беше представена от преподавателите и изследователи-франкофони от НБУ гл. ас. д-р Юлиана Хаджичонева от Департамент “Администрация и управление” и гл. ас. д-р Цветелина Маринова от Департамент “Икономика”.
Д-р Юлиана Хаджичонева изнесе пленарен доклад на тема “Изкуственият интелект в услуга на по-ефективното вземане на управленско решение”. В пленарната сесия, посветена на икономическото разузнаване, изкуствения интелект и криптоикономиката, изнесоха доклади проф. Ален Жуйе, съветник на президентите Жак Ширак и Никола Саркози, Филип Клерк, президент на Международната франкофонска асоциация по икономическо разузнаване и старши съветник във Френската търговско-промишлена палата, проф. Жан Сю по стратегически и международен мениджмънт от Университета Лавал в Канада.
Д-р Цветелина Маринова участва в комисия с доклад на тема „Публични политики за социална икономика в България”. В комисията се дебатираха икономическият и образователен модел на Чили, географската мобилност и екзогамията, поведението на клиентите спрямо технологичните развития.
По време на Конгреса се проведоха множество съпътстващи мероприятия. В рамките на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите (CEPAL), икономистът и председател на Съвета по конкуренция на Кралство Мароко, Дрис Герауи, изнесе лекция на тема "Парадигми и модели на развитие в XXI век". Подчертано бе значението на интернационализацията на институциите за вписването им в „Четвъртата индустриална революция“ от Ректора на Университета “Бернардо О’Хигинс” проф. Клаудио Руф. Проведена бе Първата Международна седмица на Университета “Бернардо О’Хигинс”, съвместно с Френско-Чилийската Търговско-индустриална камара.


Екип:

  • доц. д-р Юлиана Хаджичонева - преподавател
  • доц. д-р Цветелина Маринова - преподавател