Участие в Международния театрален фестивал SETKANI/ENCOUNTER, Бърно, Чехия със спектакъла "Чайка, чайки…Чайката"

Участие в Международния театрален фестивал SETKANI/ENCOUNTER, Бърно, Чехия със спектакъла
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Ася Христова Иванова доц. д-р
Статус:
реализиран

Фестивалът SETKANI/ENCOUNTER има 29 годишна история. Организира се от студенти и преподаватели от театралния факултет в „Яначек академия за музика и изпълнителски изкуства“ Бърно, Чехия.
SETKANI/ENCOUNTER се разви в годините като един от най-престижните международни форуми за представяне на дипломни спектакли наред с Istropolitana Project в Братислава и фестивала в Амстердам.
Спектакълът „чайка,чайки…Чайката“ , НБУ беше селекциониран за участие в официалната програма на 29-то издание на фестивала – един от единайсетте избрани от общо 45 кандидатури от цял свят. Проектът е представителен за образованието по театър в НБУ и за интегрирането на хора с различни възможност в театралния процес .
Спектакълът беше представен на 5 април 2019г. и беше единственото представление от официалната програма на фестивала, разпродадено седмица преди началото на форума. Освен от фестивалната публика , представлението беше посетено и от много българи, живеещи и учещи в града и околностите.
По време на неформалните срещи, съпътстващи фестивалната програма, бяха създадени контакти и обсъдени споразумения в рамките на програма Еразъм+ с University of Music and Performing Arts Graz, Австрия и Институт по приложно театрознание, Гийсен, Германия.
Поредното участие на НБУ в престижния международен театрален фестивал в Бърно е важна външна оценка за качеството на бакалавърска програма Театър,НБУ.
През месец март спектакълът получи награда «Алтера» на Софийския университет за най-добро представление от столичния афиш, а на 30 юни беше представен в рамките на фестивала „Малък сезон“ в театрална работилница „Сфумато“

Участието в SETKANI/ENCOUNTER се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ , НФК и Централен фонд за стратегическо развитие, НБУ


Екип:

  • доц. д-р Ася Иванова - преподавател
  • доц. д-р Възкресия Вихърова - преподавател