Памфлет – театрален спектакъл по едноименната пиеса на Едуард Морган

Памфлет – театрален спектакъл по едноименната пиеса на Едуард Морган
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Ася Христова Иванова доц. д-р
Статус:
реализиран

Реализацията на театрално представление “Памфлет” по текст на Едуард Морган, стипендиант на програма Фулбрайт и водещ курсове в МП “Театър и общество” в НБУ с участие на студенти от НБУ. Спектакълът е продължение на учебната работа в курсове “Театрална лаборатория за актьори” и “Театрална лаборатория за режисьори”.
Действието на пиесата се развива в Доминиканската република, 1960г. Трухильо все още държи твърдо властта, но в цяла Латинска Америка диктаторите са свалени. През януари в Сантяго десетки млади мъже са арестувани от тайната полиция за разпространение на революционна брошура. Тази пиеса започва скоро след тези арести. Контекстът е исторически - героите и историята са измислени, темите са универсални, с различни паралели в българската история.
Пиесата задава редица въпроси: Как живеем под тирания?
Какво е по-важно: да оцелееш или да се бориш за свобода?
Ако хората не се съпротивляват, дали си позволяват да бъдат потискани?
Пиесата поставя под въпрос и целта и силата на литературата (или изкуството) в такъв момент. Каква е ролята на художника или писателя под тирания?
„Памфлетът“ е измислица – основана на истината, история – вдъхновена от нашата история. В същото време текста повдига въпроси за властта и смелостта, които резонират днес – близо и далеч.
Едуард Морган
Автор и режисьор - Едуард Морган, стипендиант на фондация Фулбрайт в НБУ
Превод - Теодора Гандева
Сценография и костюми: Александра Ангелова, Шани Илиев а – студенти от програма „Сценичен дизайн“ с ръководител ас. д-р Христина Дякова
Дизайн на информационни материали : Ралица Николова – студент от програма „Графичен дизайн“ с ръководител доц.д-р Илия Кожухаров.

С участието на студентите:
Теодора Петрова, Дончо Дончев, Евтим Димитров, Мартин Ангелов – магистърска програма „Театър и общество“
Иван Жековски, Вероника Янакиева-Христова, Диана Иванова, Антонио Баджев, Кристиян Илиев, Антон Димитрачков –бакалавърска програма „Театър“
Студенти от прорама „Сценичен дизайн“


Екип:

  • доц. д-р Ася Иванова - преподавател