Пета анимационна работилница Варвара 2014

Пета анимационна работилница Варвара 2014
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Анри Кулев Андреев проф.
Статус:
реализиран

За пети пореден път живописното крайморско село Варвара се превърна в светъл анимационен остров. След десетото юбилейно издание на Световния фестивал на анимационния филм във Варна и тази година Варвара посрещна студентите по анимация от Нов български университет - за петата им анимационна работилница, превръщайки се за всеки от тях в незабравимо пространство на артистични търсения и срещи с ярки личности.
Гост – лектори и водещи работилницата тази година бяха световно известният майстор на кукления филм Иржи Барта от Чехия и двамата големи приятели на фестивала и работилницата, които вече за четвърти път работят с нашите студенти - белгийският продуцент и аниматор Жан Люк Слок и френската аниматорка Карин Мирал.
Особено вълнуваща и плодотворна за студентите беше работата с куклите под ръководството на Иржи Барта. Темата, по която се работи, беше „Цирк“. Жан-Люк Слок и Карин Мирал просто продължиха работата си от предишните им срещи със студентите – и във Варвара, и в детските работилници на Варненския фестивал.
Отново – за втора година, в работилницата участва и млад композитор, студент от Консерваторията – Александър Карагьозов. Разбира се, до него непрестанно, макар и ненатрапчиво, беше композиторът Любомир Денев.
И отново – като подарък за студентите и за всички нас – бяха вечерните импровизации на пианото от Любо Денев.
И отново – традиционните прожекции на филми от фестивала, обсъждания.... Презентациите на Жан-Люк Слок, с които той за пореден път разкри пред студентите невероятнете възможности на анимацията за арт терапия, за социално приобщаване на хора с всякакви психични и здравословни проблеми.


Екип:

  • проф. Анри Кулев - преподавател
  • доц. д-р Цветомира Костадинова - преподавател
  • доц. д-р Невелина Попова - преподавател
  • д-р Пенчо Кунчев - преподавател
  • гл. ас. д-р Севина Иванова - преподавател