Тирамису, пиеса от Йоанна Овшанко /Полша/, театрален спектакъл

Тирамису, пиеса от Йоанна Овшанко /Полша/, театрален спектакъл
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Татяна Стоянова Соколова доц. д-р
Статус:
реализиран

ТИРАМИСУ
От Йоанна Овшанко
Превод: Марияна Минковска
Постановка: Владимир Петков
Хореография: Татяна Соколова
Сценография: Жанета Иванова, Мария-Елиза Бакова
и Теодора Маринова
Музика: Недислав Драгнев
Участват: Габриела Станкова, Виктория Кирилова, Кристияна Атанасова, Даниела Филипова, Дария Митушева, Анита Иванова, Елена Манолова, Недислав Драгнев.

ТИРАМИСУ е откровен, директен разказ на авторката относно имагинерната, виртуалната реалност, която постепенно започва да замества реалния живот на определена категория съвременни млади хората. Студентите от НБУ, заедно с режисьора Владимир Петков и хореографката Татяна Соколова изследат битките на седем млади, силни и красиви жени за личностната им реализация. Има ли професионален успех без жертва на личното, интимното и ако да, каква е цената? Професионалната реализация равностойна ли е на щастието и ако не, какви са измеренията? Може ли едното да замести другото и ако не, защо?
Творческият екип прави дисекция на сложната женска природа, където се крият много амбиции и несбъднати мечти. Привидно силните working girls живеят с травмите си от миналото, които ги правят слаби и уязвими. Като истински fashon victims, те са обсебени от маркови дрехи и обувки, къпят се в суета и успехи, а всъщност ни показват колко самотни са и как това не е мечтаният от тях свят. Те са готови да захвърлят всичко, за да бъдат самите себе си. Виждат се като Дженис Джиплин, Клеопатра, Жана Д’Арк, или Анна Каренина и мечтаят за нещо истинско, земно и топло, което все не идва.
Модерният начин на разглеждане на въпросите “коя съм аз”, “защо съм” и “какво да правя” са един вид вариации на хамлетовия “да бъдеш или не” ще бъде нашето предизвикателство. Или както казва една от героините: „Не ме пуснаха в рая. Върнаха ме, но не ми казаха как да живея”.


Екип:

  • доц. д-р Татяна Соколова - преподавател