Международен студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА” – трето издание

Международен студентски филмов фестивал “НОВА ВЪЛНА” – трето издание
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Людмил Йорданов Христов проф.
Статус:
реализиран

Третото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“, организиран от Нов български университет и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, се проведе в периода 20 - 23 януари 2016 г. в кино „Одеон“, София.
На церемонията по откриването на фестивала на 20.01.2016 г. присъстваха много чуждестранни и български гости, сред които посланици, актьори, режисьори, продуценти, филмови критици, преподаватели от НБУ, студенти и много други.
Студентите, организатори на фестивала, решиха да отдадат почит на своя преподавател проф. Иван Георгиев – Гец като фестивалът започна с прожекция на неговия последен документален филм „Усмивките на българските кинокомедии“ (2015).
По традиция беше показан и филмът, удостоен с наградата на публиката от миналата година – „Мимикрия“ на реж. Бояна Топчийска.
Международният студентски филмов фестивал „Нова вълна“ се проведе за трета поредна година и отчита динамично развитие. За първото издание са получени 180 филма от 11 държави. В селекцията влязоха 54 филма от 7 държави. За второто издание са получени 1600 филма от 91 държави, а в селекцията влязоха 58 филма от 12 държави. За тазгодишното, трето издание са получени 3800 филма от 119 държави. В селекцията влязоха 61 филма от 18 държави, сред които има представители на всички държави, влизащи в обхвата на фестивала: България, Русия, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Украйна, Македония, Хърватска, Косово, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Азербайджан, Албания, Молдова и Словения.

Основна цел на фестивалът е да представи студентите от Нов български университет, изучаващи филмово и телевизионно изкуство, пред техните колеги от региона. Фестивалът има също за цел да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава младите творци по време на тяхното образование и след него. Чрез този проект департамент „Кино, реклама и шоубизнес” на НБУ се стреми да създаде трайни партньорства и добри условия за бъдещи професионални контакти между студентите, изучаващи кино специалности във висши училища на Балканския полуостров и в региона на Черно море. Фестивалът „НОВА ВЪЛНА“ дава възможност на студентите да сравнят своето практическо развитие с това на колеги от съседни държави.
Нови идеи, нови тенденции, нови хоризонти, нови срещи и нови вдъхновяващи филми. Целта на Нов български университет и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ е Международният студентски филмов фестивал „Нова вълна“ да успее да съчетае в себе си главно тези неща и едновременно с това да отсее и обедини най–доброто от творчеството на младите, все още учещи се, но бързо напредващи кинотворци.
Вярваме, че техният ентусиазъм, страстта, свежестта и желанието за
по–добро бъдеще, имат силата да създадат тази „нова вълна“, която да залее света с качествено кино. Не е случайно, че в програмата на фестивала влизат само филми на студенти, обучаващи се в университети на Балканския полуостров и региона на Черно море. Важно е тези хора да добият самочувствието, че създават нещо значимо – продукт, който е достоен да бъде гледан, да се състезава и оценява.
Всички знаем, че киното е страст, която лесно завладява, а фестивалът е форумът, който привлича на едно място публика без предразсъдъци, млади творци, киномани и професионалисти от различни държави. Искаме той да предостави на студентите възможността да осъществят нови контакти и перспективата да реализират съвместни бъдещи проекти. Амбицирани сме да насърчим и подкрепим новото поколение и да дадем трамплин на талантливите като разпространяваме творчеството им и ги правим разпознаваеми.

ЖУРИТО ПРЕЗ 2016:
Председател на журито е проф. д-р Христо Тодоров. Решенията накъде ще отпътуват филмовите награди ще взимат още проф. д-р Ивайло Христов, Адела Пеева, Лилия Маравиля и Христо Бакалов. Вече за втора година специално участие в журито ще вземе проф. Боян Биолчев.

Проф. д-р Христо Тодоров е български философ, културолог, преводач на философски текстове и университетски преподавател. Има специализации в Тюбинген, Германия и Бохум, Германия. Проф. Тодоров е автор на повече от 90 научни публикации.
Проф. д-р Ивайло Христов е български театрален и кино актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ. Той е един от основателите на театралната награда „Аскеер“. Миналата година филмът „Каръци“, чийто режисьор и сценарист е проф. Христов, получи „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм и голямата награда „Златен Свети Георги“ в Москва.

Адела Пеева е български режисьор на документални филми. Завършва кинорежисура в Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград. Нейните филми „Чия е тази песен“ и „Развод по албански“ са и до днес единствените български филми, удостоени с номинация от Европейската филмова академия (EFA) за най-добър европейски филм.

Лилия Маравиля е българска театрална и кино актриса. Участва в постановки на Младежкия театър, НДТ „Сълза и смях“, Театър „Българска армия“, ДСТ „Ал. Константинов“, както и в някои от най-популярните български сериали и филми.

Христо Бакалов е многократно награждаван оператор, чиято работа се отличава с деликатност и поетичен изказ. Той работи по различни проекти в цял свят, предимно в пълнометражни игрални филми. Г-н Бакалов е удостояван няколко пъти с награди за най-добро операторско майсторство за неговите артистично-визуални решения в областта на операторството, включително “Artistic Excellence in Cinematography Award” на CTFF 2008.

Проф. Боян Биолчев е български философ, писател и сценарист. В периода 1999 – 2007 г. е бил ректор на Софийския университет. От 1965 г. Боян Биолчев е автор на над 200 научни публикации: монографии, студии, статии, предговори, научни съобщения. Автор е на около 20 белетристични книги, сценарист на 6 игрални и 2 документални филма.

По време на третото издание на фестивала „Нова вълна“ организаторите бяха подготвили две открити лекции.
Темата на първата лекция беше сътрудничеството между филмовите фестивали и тяхното влияние на Балканите. Лектори бяха гости от Косово – Басим Айети и Маки Мореа. Те коментираха въпроси, свързани с това как може да улесним сътрудничеството във всякакви области, което ще ни помогне да постигнем целите си в областта на кинематографията в най-близко бъдеще. Басим Айети е актьор, телевизионен продуцент, основател и директор на колежа в Прищина „Пйетер Буди“, както и на Международния филмов фестивал „Богинята на трона“ в Косово. Маки Мореа е актриса и певица от Косово. За трета година тя е и изпълнителен директор на МФФ „Богинята на трона“.

Втората отворена лекция е озаглавена „Професия оператор – от занаята до изкуството“ и беше проведена от Христо Бакалов, многократно награждаван български оператор. Той разясни на студентите прилагането на различни техники за осветление и камера и използването на най – новите технологии за постигане на желания вид на крайния продукт.
Г-н Бакалов работи по различни проекти в цял свят, предимно в пълнометражни игрални филми. Той е удостояван няколко пъти с награди за Най-добро операторско майсторство, включително „Artistic Excellence in Cinematography Award“ на CTFF 2008.
По време на закриването бъде прожектиран филмът, спечелил голямата награда на фестивала за тази година.
След приключване на фестивала, получихме много и отлични отзиви от участници, както и от филмови критици и преподаватели. Много от тях декларираха, че фестивалът е бил отлично организиран и е представил отлична селекция от филми.

По време на събитието, чуждестранните и български гости се запознаха с преподаватели и студенти от Нов български университет и обмениха контакти и идеи за бъдещи проекти и сътрудничество. Всеобщият отзвук е, че са много доволни от фестивала и с нетърпение очакват следващото издание.

Всичко това допринася за популяризиране на Нов български университет, на департамент “Кино, реклама и шоубизнес“ и на програмите “Анимационно кино”, “Кино и телевизия” и “Филмово и телевизионно изкуство”.

Наградите на фестивала:
1. Grand Prix
Вярност (Турция), реж. Петра Баркхаусен

2. Награда за най-добър български игрален филм
Maika mi calling (България), реж. Деян Барарев

3. Награда за най-добър чуждестранен игрален филм
Всеки друг (Русия), реж. Николай Котиаш

4. Награда за най-добър документален филм
Пресичане (Украйна), реж. Дмитро Сукхолиткий - Собчук

5. Награда за най-добър анимационен филм
Славеят и розата (Русия), реж. Анастасия Чернова

6. Награда за най-добър сценарий
Всеки друг (Русия), реж. Николай Котиаш

7. Награда за операторско майсторство
Пангея (Босна и Херцеговина)

8. Награда за режисура
Без заглавие (Албания), реж. Бенет Нелку

9. Награда на публиката
Maika mi calling (България), реж. Деян Барарев

10. “Honoris Causa”
Проф. Георги Дюлгеров
Информация за фестивала и пълен списък с наградите вижте тук: http://newwavefilmfest.com/?page_id=80


Екип:

  • проф. Людмил Христов - преподавател
  • Любомир Йончев - студент
  • Ромина Даткова - студент
  • Ралица Цветкова - студент
  • Симона Равалиева - студент
  • Радостина Василева - студент
  • Александър Желязков - студент
  • Любомир Киров - студент