Студентски пленер с изложба, Варна и Златни пясъци. “Expression Art” ще бъде проведен от 09 до 16 май. Събитието е част от честването на 25 г. на НБУ

Студентски пленер с изложба, Варна и Златни пясъци. “Expression Art” ще бъде проведен от 09 до 16 май. Събитието е част от честването на 25 г. на НБУ
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Анна Тодорова Янева доц. д-р
Статус:
реализиран

Пленерът бе проведен от 9 до 16 май 2016 г. Участниците в пленера „Еxpression Аrt“ в комплекс „ Златни пясъци”, бяха повече от 30. Студентите работеха с предоставените им материали от НБУ. С презентация и пърформанс се включи и пловдивската галерия „ Резонанс”. Утвърдени български творци, бяха гости на пленера на НБУ. Студентите имаха възможност да разговарят с тях и обменят опит. Гостуваха и фирми-производители на бои на пленера. Те представиха в уършоп новите технологични разработки в областта на декоративните техники, скулптуирането, бодиарта, рисуване върху различни повърхности, бързо съхнещи технологии, ефекти, светещи и пр. бои.
Бяха представени лекции от водещите преподаватели:
1. „ Аладжа-манастир, легенди и реалност” І и ІІ част.- доц. д-р Анна Янева, в Аладжа –манастир
2. Магията на есектронната музика - проф.д-р Симо Лазаров с
музиканти
3. Саунд дизайн в поезията- проф.д-р Симо Лазаров с
музиканти и Любима Грънчарова
4. Звукът и музиката в киното - инж. Георги Кулишев
5. Саунд дизайн в живописта и графиката - проф.д-р Симо
Лазаров с музиканти и студенти от деп. "Изящни изкуства"-галерия.
***
По време на творческия пленер бе открита сборна изложба в централна галерия „ Ларго”, на студенти с преподаватели доц. д-р Анна Янева и доц. д-р Константин Вълчев. Тя бе открита на 11 май и продължи до 30 май. Събитията се случваха под музикалния съпровод на проф. д-р Симо Лазаров и екип от колеги музиканти- Юли Анков и студенти. Изложбата „Еxpression Аrt“ бе част от събитията посветени на 25 годишнина на НБУ. Бяха експонирани 70 бр. картини/произведения на 50 студенти. Участваха студенти от департаментите „ Пластични изкуства“, „ Изящни изкуства”, „ Кино реклама и шоубизнес“, „Музика“ . Представени бяха мултимедийните технологии от курс „ Дигитални изкуства с таблет” и „ Компютърни експерименти с таблет”.
Представени бяха съвременните технологии в рисуването с таблет, дигиталната работа и електронното музициране. Денят на откриването бе съчетан с организираните „ Отворени врати” за посещение на кандидат-студенти и всички желаещи. Изложбата бе част от събитията в „ Нощта на музеите и галериите“.


Постигнати резултати


1. Изложба на студентски творби;
2. Кредитиране на студентите и получени сертификати;
3. Установени контакти с галерията в гр. Варна;
4. Представяне на НБУ пред кандидат-студенти, посетили Галерията;


Екип:

  • доц. д-р Анна Янева - преподавател
  • доц. д-р Константин Вълчев - преподавател
  • проф. д-р Симо Лазаров - преподавател