Театърът на 21 век и театралното наследство на 20 век в Берлинската театрална среда

Театърът на 21 век и театралното наследство на 20 век в Берлинската театрална среда
Финансиране:
Централен фонд за стратегическо развитие
Направление:
Изкуства
Ръководител:
Виолета Атанасова Дечева проф. д.н.
Статус:
реализиран

От 7 до 12 май 2013 г. се проведе първото издание на Пътуващ образователен семинар Театърът на 21 век, който започва с представянето на Берлинската театрална среда под заглавието „Театърът на 21 век и театралното наследство на 20 век в Берлинската театрална среда”. Проектът цели запознаването на най-изявените студентите от Департамент „Театър” в последната година на обучението им в Бакалавърската програма по актьорско майсторство с най-интересните постижения в съвременната театрална сцена в тяхното широко жанрово и междужанрово търсене.
Програмата на семинара бе съставена от два модула:
Историко-образователен модул, който с цикъл лекции на проф. Дечева върху театралния 20 век целеше да представи на студентите Берлин от гледна точка на някои от основните театрални практики на века: Дойчес Театър и Театърът на Райнхард, Историческия авангард с опита на Пискатор и Брехт, травматичния опит от нацизма и разцепването на града след края на Втората световна война. В цикъла лекции се включи доц. Елена Иванова.
Вторият модул от образователния пътуващ семинар бе спектакловия и непосредставено работния. Той представлява наситени срещи на студентите с творци, с различни видове театър и дискусии върху тях. Студентите са присъствали на 50-тото юбилейно издание на най-престижния театрален фестивал в немскоезичния свят и един от десетте най-важни фестивала в Европа „Берлинска театрална среща”, като са посетили четири спектакли: „Всеки умира сам” по романа на Ханс Фалада от Хамбургския „Талия Театър”, режисьор Люк Пърсефал; „Улицата. Градът. Акцията” от Елфриде Йелинек на Мюнхенския Камершпиле, режисьор Йохан Симонс; От Театър Хора в Цюрих бе избрано представлението на популярния във Франция хореограф и танцьор Жером Бел „Disabled”; „Война и мир” по романа на Толстой с режисьор Себастиян Хартман - петчасовото представление, продукция на Централ Театър - Лайпциг и Рурския Фестивал Реклингхаузен 2012. След всяко от представленията е имало работни семинари върху тях. Студентите са взели участие в срещите на екипите на „Всеки умира сам” , на „Улицата. Градът. Акцията” от Елфриде Йелинек и на „Война и мир”, студентите са получили възможност за контакти с едни от най-интересните театрални творци в европейския театър в последните 10 години като Люк Пърсефал, Йохан Симонс и Себастиян Хартман.
След успешното приключване на изключително интензивната работа на Пътуващия образователен семинар в Берлин са проведени три издания (20.05, 27.05 и 10.06) от Постоянния Семинар „Съвременен театър: практики, политики, идеи, имена” с водещ проф. Дечева, в който под темата „Берлинска театрална сцена” – 1, 2, 3 част – е представено заснетото, спектакли, анализи, коментари, срещите с екипите на спектаклите. Донесените и заснети материали от пътуването са предоставени като ресурс в обучението на студентите от НБУ за програмата на Департамент „Театър”.


Постигнати резултати


1. Посещения на представления, проведени семинари;
2. Семинар в НБУ;
3. Включване на събрани материали в учебното съдържание на програмите на деп. Театър и създаване на визуален архив;


Екип:

  • проф. Виолета Дечева д.н. - преподавател
  • Атанас Атанасов - студент
  • Таня Костадинова - студент
  • Карина Ангелова - студент
  • Марин Маринов - студент